Glas in lood reparatie

In oud glas in lood bevinden zich vaak glasbreuken. Een glazenier kan dit glas in de volgende gevallen ter plekke repareren:

 • Het glas in lood is niet te oud en niet te nieuw (voor een nette reparatie moet het lood nog flexibel zijn)
 • Het lood is niet teveel uitgerekt of verwrongen.
 • Er zitten niet teveel gebroken stukjes glas naast elkaar in het raam

Een reparatie ter plekke is een oplossing voor de korte termijn. Veelal visueel maar kwalitatief is een restauratie veel beter.

glas in lood reparatie

Glas in lood restauratie

Glas in lood heeft een levensduur van ongeveer zestig tot zeventig jaar. Daarna is een glas in lood paneel meestal aan restauratie toe. Bij oude glas in lood ramen is het loodnet vaak zwak en zijn er breuken in het lood zichtbaar. Daarnaast zijn er vaak glasbreuken te zien en voelt het raam gammel aan. Een glas in lood restauratie zorgt ervoor dat het paneel weer stevig wordt en water- en winddicht.

glas in lood restauratie

Glas in lood ontwerpen

Een glazenier heeft vaak al bestaande ontwerpen in een map, of digitaal, voor je om te bezichtigen. De meeste ervaren glazeniers kunnen een nieuw ontwerp maken voor je, of op basis van al bestaand glas in lood een ontwerp samenstellen. Je kan natuurlijk ook zelf een ontwerp of een afbeelding van een raam dat je mooi vindt aanleveren. Je bekijkt dan samen met de glazenier wat de mogelijkheden zijn.

glas in lood ontwerpen

Glas in lood montage

Er zijn verschillende manieren van glas in lood montage:

 • Enkel glas in lood in stopverf
 • Enkel glas in lood in latten
 • Glas in lood in isolatieglas met latten
 • Glas in lood in isolatieglas gemonteerd in stalen ramen
 • Glas in lood in steen

Niet elke glazenier monteert zelf en beheerst alle montagetechnieken. Vraag daarom aan het glas in lood bedrijf of ze hier in gespecialiseerd zijn.

glas in lood montage

Glas in lood in isolatieglas

Veel glas in lood wordt tegenwoordig in isolatieglas geplaatst. Dit bevordert het isoleren van je woning en beschermt je glas in lood tegen schade. De voordelen van glas in lood in isolatie glas zijn:

 • Het glas in lood is gemakkelijk schoon te houden
 • Het glas in lood blijft zo in perfecte staat
 • Warmte isolatie
 • Geluidsisolatie
 • Inbraakpreventie

Niet elke glazenier is gespecialiseerd in glas in lood in isolatieglas en beheerst te techniek van het inbouwen en patineren. Neem daarom contact op met de glazenier via het bedrijfsprofiel. Hiermee krijg je inzicht in de werkzaamheden en de prijs. Ook kun je referenties opvragen.

glas in lood in isolatieglas

Glas in lood patineren

Bij het inbouwen van glas in lood in isolatieglas is er de mogelijkheid om het lood te patineren. Hierdoor wordt het lood donker en krijgt het dezelfde uitstraling als oude glas in lood ramen. Als je het lood niet patineert zal het behoorlijk glimmen. Vooral de soldeerpunten vallen dan erg op. Dit is dan ook de reden waarom de meesten ervoor kiezen om het lood te patineren.

glas in lood patineren

Glas in lood raamhangers

Een glas in lood raamhanger wordt vaak ingezet als decoratie maar kan ook de inkijk in een woning beperken. Veel mensen plaatsen raamhangers dan ook aan de straatkant ter behoud van hun privacy. Glas in lood raamhangers kunnen worden ontworpen met zowel de privacy als de decoratieve functie in gedachte. Neem contact met de glazenier voor de mogelijkheden.

glas in lood raamhanger

Monumentale glas in lood werkzaamheden

Een monumentale restauratie van glas in lood is een bijzondere zaak waarbij veel vakmanschap komt kijken. Het vereist onderzoek om de vaak eeuwenoude ramen in ere te herstellen. Hierbij moeten de huidige eisen waaraan een gebouw moet voldoen niet het oog worden verloren. Het vereist creatieve en constructieve oplossingen om zodoende de bouwkundige aspecten niet uit het oog te verliezen. Alleen een kwaliteitsglazenier met een werkwijze op basis van ervaring en deskundigheid is een geschikte partner voor jouw klus.

Brandschilderen

Brandschilderen is een techniek waarbij er op glas wordt geschilderd en de verf in de oven op temperaturen tussen de 550 en 680 graden Celsius wordt ingebrand. Door met verschillende lagen en technieken te werken kunnen mooie effecten worden bereikt. Voorstellingen kunnen abstract of juist realistisch worden weergegeven. Niet elke glazenier heeft ervaring met deze techniek. Bekijk daarom goed het fotomateriaal op het bedrijfsprofiel of vraag naar de referenties.

brandschilderen